Ogórkowa na już! (od roczku)

Cóż to za strata dla ludzkości, że jeszcze nie wrzuciłam tego prostego przepisu na zupę ogórkową! Już naprawiam swój błąd i spieszę z przepisem :) Moja zupka dziś na cielęcinie.


Składniki:
- 5-6 ogórków kiszonych
Zupa ogórkowa dla niemowlaka, pierwsza zupka
Ogórkowa, mamo!
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 2 ziemniaki
- 2 pałki selera naciowego
- 15 dag cielęciny
- 2 ziarenka ziela angielskie
- liść laurowy
- pół pęczka koperku
- kleks jogurtu

Przepis:
Kawałek cielęciny myjemy i zalewamy ok 1,5 litra zimnej wody. Gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim. Marchewkę, pietruszkę i mały seler tarkujemy na tarce o średnich oczkach. Gdy woda z cielęciną zagotuje się dodajemy starkowane warzywa i pocięte w kilku centymetrowe kawałki seler naciowy oraz ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną (przede wszystkim gdy ziemniaki się ugotują) dodajemy obrane i starkowane ogórki kiszone. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i voila! Cielęcinę tym razem wykorzystam do drugiego dania.

Z czym podawać? U mnie dziś z grzankami (chleb smarujemy masłem, kroimy w kostkę i wrzucamy na patalenię aż do zrumienienia) lub z pysznymi placuszkami z kukurydzy.

Smacznego!