Pyszne na podwieczorek lub na obiad - placuszki kukurydziane!
Ja podałam jako dodatek do ogórkowej... :)))

Składniki:
- kolba świeżej kukurydzy
- 2 jajka
- mąka (ok. 2-3 łyżki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis:
Kolbę kukurydzy obieramy z liści i za pomocą noża odzyskujemy kukurydzę (metoda jest bardzo prosta - kukurydzę stawiamy w pionie, a nożem ścinamy od góry ziarenka - wystarczy kilka ruchów, by cała kukurydza była oddzielona od kolby). Do naszego dania wystarczy ok. pół kukurydzy.
W jednej misce ubijamy białko z jednego jajka na sztywną pianę, a w drugiej mieszamy 1 jajko i 1 żółtko razem z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i kukurydzą. Mąki dajemy tyle, aby uzyskać konsystencją śmietany. Następnie dodajemy ubitą pianę do drugiej miski delikatnie mieszając.
Miksturę podsmażamy na patelni na średnim ogniu i kilku łyżkach oleju. Dalsze postępowanie jak przy plackach ziemniaczanych - jak się zrumienią - dawaj na drugą stronę. Daj placuszkom czas, bo ważne, aby kukurydza w środku zmiękła.
Podawać z jogurtem/śmietaną.
No pycha! A kukurydza teraz złocista jak nigdy! :)
Ja podałam jako dodatek do ogórkowej... :)))

Składniki:
- kolba świeżej kukurydzy
- 2 jajka
- mąka (ok. 2-3 łyżki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis:
Kolbę kukurydzy obieramy z liści i za pomocą noża odzyskujemy kukurydzę (metoda jest bardzo prosta - kukurydzę stawiamy w pionie, a nożem ścinamy od góry ziarenka - wystarczy kilka ruchów, by cała kukurydza była oddzielona od kolby). Do naszego dania wystarczy ok. pół kukurydzy.
W jednej misce ubijamy białko z jednego jajka na sztywną pianę, a w drugiej mieszamy 1 jajko i 1 żółtko razem z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i kukurydzą. Mąki dajemy tyle, aby uzyskać konsystencją śmietany. Następnie dodajemy ubitą pianę do drugiej miski delikatnie mieszając.
Miksturę podsmażamy na patelni na średnim ogniu i kilku łyżkach oleju. Dalsze postępowanie jak przy plackach ziemniaczanych - jak się zrumienią - dawaj na drugą stronę. Daj placuszkom czas, bo ważne, aby kukurydza w środku zmiękła.
Podawać z jogurtem/śmietaną.
No pycha! A kukurydza teraz złocista jak nigdy! :)