Dzisiaj na obiad gulasz – no może nie według tradycyjnej węgierskiej receptury, ale taki po mojemu. W końcu - cielęcina jest? Jest!
Warzywa są? Są!
Kasza jest? Jest!
Dla mnie to już gulasz jak się parzy :)
Do dzisiejszego dania zainspirował mnie nowo odkryty przeze mnie blog Kaszomania z pomysłami na dania z kaszy jaglanej. I my chcieliśmy się przyłączyć do tego kaszowego szaleństwa :)
Danie można podawać już od 7 miesiąca (dostosowując odpowiednio konsystencję do maluszka).
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak "tradycyjny"
- pół batata
- różyczka kalafiora
- kawałek kalarepki
- kawałek selera
- nać pietruszki
- 10 dag cielęciny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
Przepis:
Gulasz:
Zaczynamy od cielęciny. Wrzucamy umyty kawałek do gotującej wody i gotujemy. Po ok. 25 minutach dodajemy wcześniej umyte i starte na tarce warzywa. Wyjmujemy mięso i siekamy je na drobno. Wrzucamy z powrotem do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy łyżeczkę oliwy i posiekaną natkę z pietruszki.
Kasza:
Kaszę wrzucamy na sitko i płuczemy zimną, wrzącą i znów zimną wodą. Wrzucamy do gotującej się wody (ok. szklanka wody) i gotujemy 20 minut.
Gulasz z kasza jaglaną w naszym menu zaliczony z powodzeniem! :)
Warzywa są? Są!
Kasza jest? Jest!
Dla mnie to już gulasz jak się parzy :)
Do dzisiejszego dania zainspirował mnie nowo odkryty przeze mnie blog Kaszomania z pomysłami na dania z kaszy jaglanej. I my chcieliśmy się przyłączyć do tego kaszowego szaleństwa :)
Danie można podawać już od 7 miesiąca (dostosowując odpowiednio konsystencję do maluszka).
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 ziemniak "tradycyjny"
- pół batata
- różyczka kalafiora
- kawałek kalarepki
- kawałek selera
- nać pietruszki
- 10 dag cielęciny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
Przepis:
Gulasz:
Zaczynamy od cielęciny. Wrzucamy umyty kawałek do gotującej wody i gotujemy. Po ok. 25 minutach dodajemy wcześniej umyte i starte na tarce warzywa. Wyjmujemy mięso i siekamy je na drobno. Wrzucamy z powrotem do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości.
Na koniec dodajemy łyżeczkę oliwy i posiekaną natkę z pietruszki.
Kaszę wrzucamy na sitko i płuczemy zimną, wrzącą i znów zimną wodą. Wrzucamy do gotującej się wody (ok. szklanka wody) i gotujemy 20 minut.
Gulasz z kasza jaglaną w naszym menu zaliczony z powodzeniem! :)