Gulasz z cielęciny z kaszą jaglaną dla niemowlaka (od 7 miesiąca)

Dzisiaj na obiad gulasz  – no może nie według tradycyjnej węgierskiej receptury, ale taki po mojemu.  W końcu - cielęcina jest? Jest! 
Warzywa są? Są!
Kasza jest? Jest! 
Dla mnie to już gulasz jak się parzy :) 

Do dzisiejszego dania zainspirował mnie nowo odkryty przeze mnie blog Kaszomania z pomysłami na dania z kaszy jaglanej. I my chcieliśmy się przyłączyć do tego kaszowego szaleństwa :)  

Danie można podawać już od 7 miesiąca (dostosowując odpowiednio konsystencję do maluszka).

Składniki:
- 1 marchewka
Gulasz z cielęciny z kaszą jaglaną dla niemowlaka - 1 pietruszka
- 1 ziemniak "tradycyjny"
- pół batata
- różyczka kalafiora
- kawałek kalarepki
- kawałek selera
- nać pietruszki
- 10 dag cielęciny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej

Przepis:
Gulasz:
Zaczynamy od cielęciny. Wrzucamy umyty kawałek do gotującej wody i gotujemy. Po ok. 25 minutach dodajemy wcześniej umyte i starte na tarce warzywa. Wyjmujemy mięso i siekamy je na drobno. Wrzucamy z powrotem do garnka. Wszystko gotujemy do miękkości. 
Na koniec dodajemy łyżeczkę oliwy i posiekaną natkę z pietruszki.

Kasza:
Kaszę wrzucamy na sitko i płuczemy zimną, wrzącą i znów zimną wodą. Wrzucamy do gotującej się wody (ok. szklanka wody) i gotujemy 20 minut.

Gulasz z kasza jaglaną w naszym menu zaliczony z powodzeniem! :)