Owsianka dla niemowlaka (od roczku)

Owsiane śniadanko dla niemowlaka można kupić i można zrobić samemu. W opcji numer dwa możemy ustrzec się cukru i tłuszczy, które dodają producenci kaszek (ostatnio bardzo się zdziwiłam, że dodają również tłuszcz palmowy:().

Do zrobienia domowej owsianki potrzebny nam będzie młynek do kawy. Jeśli nie macie można spróbować zblendować ugotowaną kaszkę blenderem (choć nie próbowałam i nie wiem, czy na pewno zmiksuje nam wszystko idealnie). A taki młynek polecam kupić. Wykorzystujemy go codziennie np. do mielenia siemienia lnianego (do owsianki), a czasem do chałwy, więc warto ;)

Składniki:
- 1 łyżka płatków owsianych (dla maluchów dobrze wybrać te bio)

Opcjonalnie:
- mleko modyfikowane
- przegotowane owoce lub ze słoiczka

Przepis:
Płatki mielę aż uzyskam konsystencję mąki (u mnie 3 sekundy). Wrzucam do gotującego się wrzątku (wody powiedzmy cztery
razy tyle co płatków). Gotuję ok 5 min.
Na koniec mieszam ze zrobionym wg przepisu mlekiem modyfikowanym i/lub owocami.

Dobrze mieć swoją stałą miarkę wg której przygotowujemy śniadanie - np. mały kubeczek. Wtedy codziennie odmierzamy taką samą ilość wody i płatków.

Uwaga, zgodnie z zalecaniami naszego pediatry gluten (jak np w owsiance) zaleca się podawać od 6 miesiąca po ok łyżeczce stopniowo zwiększając, najlepiej dodawać trochę do zupki. Taką owsiankę z prawdziwego zdarzenia najlepiej robić po pierwszych urodzinach maluszka.

I dzień zaczyna się dobry! :)
PS. Dla fanów - niespodzianka:) Pierwszy filmik "How to" na youtube:)