Zupka na 2 dni dla niemowlaka :) (od 7 miesiąca)

Dzisiejsze danie było inspirowane moją zachcianką rodem z czasów stołowania się na szkolnych stołówkach. Mianowicie - klopsiki w sosie koperkowym. W moim przepisie z inspiracji pozostał wygląd i koperek, bo zupka miała zupełnie inny smak niż wspomniane danie, ale na klopsiki u nas jeszcze za wcześnie, a korzystamy jeszcze z tego, co świeże na targu.

Kiedy jak tutaj zupka zostaje mi na drugi dzień lubię coś dodać i zmienić, żeby dwa razy z rzędu nie było tego samego. Zatem drugiego dnia była druga odsłona zupki niewielkim nakładem pracy :)

Zawsze opowiadam synkowi jakie składniki wpadły do zupki.. Dziś z uśmiechem odkryłam, że wszystko mamy na K :)

Składniki:
- Kalafior (różyczka)
- Kartofel (sztuk 1)
- Kalarepka (ok. 1/5 niedużej kalarepki)
- Kabaczek (ok. 1/4)
- Kawałek selera
- Korzeń pietruszki (sztuk 1)
- Koperek
- Królik (malutka porcja, ok. 3 łyżki)
- Kaszka manna (ok 3 łyżki)

Przepis:
Warzywa myjemy, obieramy, tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Królika gotujemy, a w połowie gotowania dorzucamy warzywa. Gdy warzywa będą już ugotowane wyciągamy królika i siekamy na drobne kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Na koniec dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze 5 min. W osobnym garnuszku ugotowałam kaszkę manną i dodałam do miseczki.

I.. i tyle!

Drugiego dnia dodałam do zupki:
- garść szpinaku (ugotowanego uprzednio w wodzie)
- garść zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej do miękkości)

Danie proste.
W obrazku  bardzo domowe.
W smaku  wyborne.
Polecamy!!! :)