Dobry bulion to podstawa!

Obecnie prawie każdy dzień zaczynam od gotowania wywaru warzywnego, na bazie którego robię obiad. Często rano jeszcze nie wiem, jakie będzie danie główne, ale bulion ZAWSZE się przyda. Ten przepis poznałam parę lat temu z filmiku Gordona Ramsaya, a służy mi do dziś (z lekkimi modyfikacjami)!

Robię dwie wersje - mięsną i bezmięsną - jak mi w duszy gra.

Bulion mięsny.
Bulion warzywny dla dziecka
Składniki:
- 1 nóżka z kurczaka
- 2 marchewki
- 3 pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 "pałki" selera naciowego
- pół średniego selera
- pół obranej cebuli (jeśli macie palnik podpalcie ją trochę wcześniej dla lepszego aromatu, jak nie, to wrzućcie na suchą patelnię - poszukiwany efekt - przypalona wierzchnia warstwa)
- pół pomidora
- pół cukinii
- pęczek pietruszki
- kilka ziaren rozgniecionego pieprzu
- 2 kulki ziela angielskiego
- lubczyk (świeży lub mrożony)

Przepis:
Nóżkę z kurczaka myjemy i wrzucamy do garnka. Warzywa kroimy w podobnej wielkości kawałki - ok. 3-4 cm kostki (więc niemałe). Często warzywa wcześniej tylko dobrze myję - nie musimy ich obierać. Czosnek wystarczy przekroić w poprzek na pół. Jedynie cebula wymaga obrania. Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka, na wierzch kładziemy pietruszkę i dodajemy przyprawy.
Całość zalewamy wrzątkiem. gotujemy ok 45 min. Najpierw doprowadzamy do wrzenia, a później bulion ma już tylko "pyrkać" na wolnym ogniu. Na koniec odcedzamy. Mięsko można zjeść, a z warzyw już nic nie będzie.

Bulion warzywny

Robię identycznie jak powyżej, tylko nie dodaję mięsa :) To się nazywa szybki przepis!:)

Powyższych proporcji nie musicie ściśle się trzymać. Zazwyczaj daję co mam. Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzić z marchewką, bo może wyjść za słodki.

Wywar spokojnie można wykorzystać do tysiąca zup i sosów.
Np. do czystego wywaru można dodać:
- 2 ziemniaki i brokuły, lub
- kalafior i fasolkę szparagową
- 2 ziemniak i
szparagi
Po ugotowaniu wszystko blendujemy i jest pyszny esencjonalny krem o ulubionym smaku :)