Zupa brokułowa - od 1,5 roczku

Zupka brokułowa jaką robimy odkąd synek ma półtora roku jest bardziej aromatyczna niż ta wcześniej. A to za sprawą podsmażanej lekko cebulki. Zapraszam do przepisu :)


Składniki:

- 5-6 różyczek brokułów (same różyczki, twardsze łodyżki ograniczam do minimum)
- 1 większy ziemniak
- pół cebuli
- 1-1,5 pół litra bulionu (mój idealny przepis tu: KLIK)

Do podania:
- kleks jogurtu
- natka pietruszki
- zrumienione na patelni płatki migdałowe

Przepis:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanej łyżce oleju i łyżeczce masła. Cebulę nie chcemy rumienić tylko sprawić, aby lekko zmiękła i dała charakterystyczny posmak potrawie.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do szklistej cebuli. Podsmaząmy razem przez kilka minut ciagle mieszając. Zalewamy bulionem. Gdy ziemniak będzie już prawie miękki (ok. 8 min - w zależności od grubości pokrojenia) dorzucamy brokuły. Gotujemy aż brokuły będą miękkie. Całość blendujemy.
Do gotowej potrawy dodaję kleks jogurtu, posiekaną natkę i zrumienione na patelni płatki migdałowe.

Pycha!

Taką samą zupę robię w wersji "dla dorosłych" :)
No, może dodaję trochę pieprzu już na talerz.